dilluns, 29 de juny de 2015

Taticrònica 2015 - Segona Part

1.     TIGRE m. Mamífer carnisser de l'espècie Felis tigris, que habita a l'Africa i l'Asia, és més gros que el lleó, té el pelatge blanc pel ventre i groguenc amb ratlles negres pel dors i costats i per la cua, i és de gran ferocitat; cast. tigre. No cap dubte que en Bocairent tenim el nostre Bioparc particular, dins de la filà per exemple podem trovar un Conill (també algún ase/ruc), però l’animalet destacat és Tigretón-Elena . És un encant de dona, (el seu pelatge també és negre i els que la coneixen be, diuen d’ella que en ocasions té gran ferocitat).  Sense dubte FA té un deute amb ella, perque enguany, sincerament, s,ha superat. El sopar en sa casa estes festes ha sigut excepcional. La qualitat del menjar i del maridatge del vi excelent i no només això sino que rizando el rizo…., comptavem amb cuïnera professional. Detallaso per part del nostre Tigreton suavero. El pagament que fa FA és simplement, la companyia, les rialles i el karaoke amb ball inclòs. Gambes…., haurieu de pendre nota d’estes cosetes, que les tradicions comencen aixina….

2.     MOSQUETER m. Soldat armat de mosquet; cast. mosquetero. Perquè será que hi ha alguna nit de festes que acabem al masset dels Mosqueters??? Misterios sin resolver. Si ve us fixeu sempre es fiquem prop de la música, a ma esquerra mirant de front l’escenari. Voreta les finestres pel caloret fester. I allí, té lloc el despiporre de roba. Comences llevant-te la manta, després el jupetí, el cisne, les termolactils, la faixa, fins quedar-se en mànega curta…., i després obris les finestres. En 2 collons!!! És com si fora un microclima interior moscateril. I jo, com que em perjudique prou eixa nit que anem allí, acabe sempre perdent la manta. Després entre de nou al masset i la trobe i per concloure la nit, em queda per fer la mateixa brometa de…, eh mosqueter…., quina merdeta de manta que portes….. Mira la meua que gran que és!!!!3.     ABBA ant. Àbac, aritmètica. Taula de abba: Tabella alfabetària. A que no sabieu que en valencià existía aquest terme?? És dir que els suecs cantaors de finals dels anys 70…., parlàven valencià!!! Luis Silvestre, com és un sentimental i li agrada tot lo que siga retro, ha acunyat la seua famosa dita, Armas al hombro!!!! ABBA!!, en homenatge al grup suec, i en homenatge a les matemàtiques per fer comptes. Amb l’àbac es poden contar les persones que acudeixen a la diana dels borratxos. Habitualment…, entre 4 i 5 hòmens i entre 4 i 5 dones…. (enguany les gambes 0 al cociente y se baja la cifra siguiente)


4.     ORQUESTRA f.: cast. Orquesta Conjunt de tocadors de diferents instruments necessari per a executar la música teatral o simfònica, especialment composta de quatre grups d'instruments: la corda (violins, violes, violoncels, contrabaixos), la fusta (flautes, oboès, clarinets, fagots), el metall (trompa, trompeta, trombó, bombardí, fiscorn, etc.) i la bateria (timbals, platerets, ferrets, etc.).  A que esta definició no us recorda gens ni miqueta a l’orquestra…. Amazonia!!!! Jo no he vist en ma vida una cantant més anti-estètica (per dir algo) com la de la nit de la retreta. Eixes calces de rejilla absolutament compresives d’unes molles a punt d’esclatar i provocar un tsunami. Eixos morros unflats com Carmen de Mairena, eixes mamelles tortes que miràven l’una a Itàlia i l’altra a Portugal…. Tremendo documento. A tal artista, l,acompanyava un xino jovenet, que ves tu a saber que òsties faria allí el xic… (guardaesquenes/ seguretat privada???) I per si fora poc el compi de l’organillo automàtic (no menejava ni els dits del piano el figura) quan parlava no se li entenia gens. El ben cert és que s,ho van passar de puta mare, les coses com siguen. Aixina que enhoraboina al contractaor d’orquestres suavil. Ens vam riure a muntó!!!


5.     ITÀLIA topon. Península situada a la part centro meridional d'Europa; cast. Italia. A Bocairent les dones festeres tenen un molt bon costum. Envien als hòmens a visitar Itàlia durant les festes. Molt ben fet xiquetes. What happen in Festes remain in festes.6.     FARTAR v. Menjar excessivament Aquesta és l’acció habitual en festes de Bocairent entre acte i acte. Picaeta, Basseta, com ho vullgues dir, el cas és que no es para de fartar. El tema calòric és una questió que convé deixar de banda en festes, perque si no, ens podriem asustar. Cada cassalleta són 120 calories. I tu dius, bo, a priori, no són moltes però clar si et fas 3 o 4 al dia, més 3 o 4 gin tonics, més les cervesses de la basseta, més els putos cacaus i papes (moooolt calòrics), més la torta de formatge que porta Tati, més el còmpul de la xiquitina, més les pastetes i salat en casa Vicentet i Fernan. Yo lo flipo tio!!!!! Hauriem d’eixir gordos com a vaques!!!!!! Però no!. Sabeu quina és la clau per no ficar-se panquemao??? Anar a tots els actes i ballar molt i desfilar més.

7.     PAELLER Prestatge on es guarden i es cuinen les paelles . Un paeller és també la persona que s’encarrega de fer paelles. La paella, és un plat excelent que consta d’arròs, verdura i carn. La paella sempre sol estar bona de sabor, excepte quan es crema……., com recorde en certa Publicació….. Un paeller com hem dit també el podem definir com el lloc on es cuinen les paelles. Habitualment compta amb una bona campana extractora amb eixida de fums. Habitualment sol ser a l’aire lliure, habitualment no sol costar molt car de construïr……, excepte en Bocairent en el masset dels Suavos.


8.     BANDA f.: cast. banda. Conjunt de músics que toquen instruments de buf i de percussió.  He de dir-vos que la banda de Montixelvo continua a tope de power. Si be ho penseu, tocar a graus baix 0 no té que ser molt agradable. Però a d’ells no els molesta gens. Toquen redonets, redonets totes les peces. Molen molt estos figures.

9.     FACTURAR v. tr.: cast. facturar. Registrar mercaderies o equipatges en l'estació del ferrocarril o en l'administració d'una companyia naval, perquè siguin tramesos a llur destinació. Luis Silvestre i Ignacio Silvestre practiquen molt este tipus d’activitat. Ho té més fàcil Ignacio que factura dones i xiquetes a Ontinyent. I més difícil ho té Luis que ha de transportar les mercaderies a Dènia. Esta facturació els permet a ambdós obtindre un nou estat civil. Poden tornar a casar-se amb belles damiseles de Bocairent i planejar viatges a Nova York per eixemple, inclús amb xòfer, jardiner i guía turístic. Però clar, com que no arriben a complaure-les sexualment, estes acaben per demanar el divorci.

FI DE LA TATICRÒNICA….., FINALMENT, MÉS VAL TARD QUE MAI!!!.

València, cap i casal, 29 de juny de 2015.